Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A cseh gasztronómia zászlóshajója, a tejszínes bélszín azaz svíčková

     Mik a klasszikusnak számító és majd minden kocsmában/étkezdében megtalálható Csehországban népszerű ételek amiknek az eredete is cseh? Řízek (rántott hús)? Dehogy az Bécsen át érkezett a cseh étlapokra is éppúgy mint itthon. Guláš? Az bizony mint a neve alapján sejthető, a mi hozzájárulásunk a cseh konyha gazdagságához, leginkább a mi pörköltünkhöz hasonló paprikás étel, csak nokedli/tarhonya helyett természetesen knédlivel tálalják. Vepřoknedlozelo (knédlis-káposztás-sertéshús)? Amit rövidítve csak VKZ-nek írnak az étlapokra, annyira meghonosodott, az bizony eredetileg bajor étel, minden magára valamit adó kocsmában lehet Bajorországban enni egy jó Schweinsbraten-t ami az eredeti étel bajor neve. De mindezek mellett megtalálható a fantasztikusan finom, és eredeti cseh találmány is a svíčková!! Mindenképpen megéri egy kicsit bővebben értekezni e remek ételről.

Egy tál svíčková

(kép: www.czechspecials.cz)

     Mi is a svíčková? Végeredményben és röviden: ízletes kombinációja az omlós bélszínnek, krémes mártásnak és természetesen a cseh konyha egyik alapkövének számító knédlinek. Az eredeti hagyományos cseh konyha mint minden konyha a világon, nem túl meglepő módon, az adott területen bőséggel és jó minőségben megtermő nyersanyagokra épül. Csehországban a klíma nem nagyon sokban tér el a magyartól, emiatt az alapélelmiszerek nagyon hasonlóak: krumpli, fokhagyma, hagyma, petrezselyem,, zeller, spárga, répa, hüvelyesek, gabonafélék, komló valamint természetesen különböző húsok, sertés, szárnyasok, marha.

     A cseh konyha 2 meghatározó pillére a leves és a mártás. Az utóbbiak kivétel nélkül hússal szervírozva. Ezek a mártások rendszerint meglehetősen sűrűek, meghatározó alapanyagok a tejszín vagy vaj és a liszt. Nem könnyű ételről beszélünk ami nem könnyű munkát végzőknek készül, tessék csak egy pillantást vetni a hazai hagyományos ételekre...

     A svíčková felbukkan az első modern cseh szakácskönyvben amit a 19 századi nemzetébresztő csehországi gasztrobloggernő, Magdalena Dobromila Rettigová adott ki 1826-ban „Otthoni Szakácskönyv” címen. Csehországban ez éppolyan alapmű mint nálunk a Cziffray szakácskönyv. A mű fontosságáról és minőségéről mindent elárul hogy több mint 100 éven keresztül majdnem teljesen változatlan formában adták ki újra és újra. Arról hogy később mit csinált a kommunizmus a korabeli világszínvonalú cseh konyhakultúrával most nem kívánok értekezni. El lehet képzelni... olyan elfajzott és meg nem bocsátható dolgok születtek, mint példának okáért svíčková vagdalt sertéshúsból... Hagyjuk. Mindenki süllyedjen el aki a nemes és méltán jó nevű svíčková-t másból készíti mint marhabélszínből!!

     Magának az ételnévnek az eredete is megér egy misét, hadd térjek ki rá. 2 verzió létezik mindkettőnek számos híve van, én nem vagyok abban a helyzetben hogy ítéletet hirdessek, inkább megosztom mindkettőt. Jó, igazából 3 variáció van, de legelterjedtebb az nettó hülyeség, viszont mindenképpen szóra érdemes lévén sok cseh azt hiszi, hogy a kedvenc ételének a neve onnan ered hogy általában a gyertyák színe is és mártás színe is világos... Ebben annyi valóságtartalom van hogy a gyertya szónak és a bélszínnek csehül valóban van közük egymáshoz svíčka (szvícská – gyertya) versus svíčková (szvícsková – bélszín, illetve a mártásos étel neve). Az egyik elmélet hívei szerint középkori hentes-szlengből lett az ételnév átvéve, mivel a bélszínhús környékén sok zsírféle van amiből akkoriban természetesen gyertyát csináltak emiatt és erről nevezték el az azonos helyről származó nemes húst is. A másik teória szerint középkori céhszabályzat van a háttérben, ami elrendelte a mészárosoknak, hogy az őszi-téli munkarend kezdetekor (amikortól korábban sötétedik de másnap ugyanúgy és ugyanannyi húst akarnak a népek mint tavasszal és nyáron) az esti műszakot ünnepi vacsorával kezdjék, középkorról lévén szó gyertyafény mellett, hisz már sötét volt és pont a marha legfinomabb és egyik legkisebb részét elfogyasztva amit mi ma bélszínnek ismerünk, és épp emiatt nevezték el gyertya melletti sült húsnak (pečené při svíčkách, vagy rövidítve csak svíčková). Mint látszik egy valóban régi cseh ételről van szó, és ennyi nekünk elég is, pláne hogy valóban finom a produktum. 

     Mint ahogy az a tényleg hagyományos és klasszikusnak számító népszerű ételeknél lenni szokott, svíčková-recept is nagyjából annyi létezik ahány szakács készíti. Elég a lecsóra gondolni hogy megértsük a pontos recepthelyzetet. Én önkényesen az egyik kedvenc cseh sztárszakácsom Zdeněk Pohlreich (Zdenyek) receptjét választottam hogy megosszam, egyszerűen azért mert jó:

800 g valódi marha bélszín
50 g szalonna

őrölt bors
kávéskanál ecet
1 nagyobb sárgarépa
1 Zeler (kb 200 g)
1 kisebb petrezselyem
1 nagyobb hagyma
200 g vaj
egész bors - kábé 10 golyócska
szegfűbors - 4 golyócska
2 babérlevél
1 citrom leve
200 ml tejszín + kis tej
liszt a sűrítéshez
cukor

     Megmossuk átszúrjuk a húst, a lyukakba beletesszük a vékony szeletekre vágott szalonnát, megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük a lereszelt zöldségekkel (amit előzőleg megtisztítottunk és lereszeltünk), a felvágott hagymával, vegyesfűszerrel, meglocsoljuk a citromlével, könnyen lespricceljük az ecettel és leöntjük a felolvasztott vajjal. Az egészet úgy ahogy van legalább fél napra betesszük a hűtőbe állni. Utána a húst egy kis vízzel felöntjük, (kb 2 dl) lassan lágyra pároljuk a sütőben lefedve. A megpuhult húst kivesszük eltávolítjuk a fűszereket.
     A zöldségeket a lével együtt átöntjük egy lábosba és lassan forrásig hevítjük. Ekkor besűrítjük liszttel, hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk, a végén mindent átszűrünk esetleg ha a helyzet úgy kívánja mixerrel eldolgozzuk a mártást hogy egyenletes állagú legyen, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, esetleg citromlével vagy ecettel gazdagítjuk, vagy akár édesíthetjük is vagy tehetünk hozzá külön tejszínhabot is a tálaláskor.
A húst felvágjuk ráöntjük az elkészült mártást és azzal együtt felmelegítjük.
A legjobb sima hagyományos lisztes knédlivel és áfonyával esetleg áfonyalekvárral.

4 Tovább

Fellépett az erőszak és az elnyomás: 25 évvel ezelőtt volt a Palach-hét

1989. január 16.-án kezdődött az a civil tüntetéssorozat, ami a csehszlovák történelem mérföldköve lett, és közvetlenül vezetett a prágai rendszerváltáshoz.

Az állambiztonság karhatalmistái a Palach héten

(www.ceskenoviny.cz)

   Eredetileg egy egyszerű civil megemlékezés lett volna, tisztelegve Jan Palach, önfeláldozásának emléke előtt, az akkor éppen 20 éves évforduló alkalmából. Mivel a rendszer brutálisan szétverte a megemlékező szertartást a spontán megmozdulás kinőtte magát egy komoly polgári tüntetéssorozattá. Messze a legnagyobbá, amit Csehszlovákia 1968 óta megélt.

Jan Palach

Jan Palach

1969 Január16.-án felgyújtotta magát Jan Palach 21 éves egyetemista. Tiltakozó tettével el akarta érni, hogy az országa feleszméljen a letargiából, amit a Varsói Szerződés csapatainak megszállása okozott 1968-ban a Csehszlovák reformokra adott válaszul. Azt meg lehet állapítani az évek távlatából, hogy a kétségbeesett önfeláldozó cselekedetével elérte a célját, hisz 1989-ben rengeteg hétköznapi ember mozdult meg az események során, amit ma úgy ismerünk, hogy Palach-hét és erős impulzust adott a mélyben már érlelődő társadalmi változásoknak.

     A civil tiltakozások sorát, hosszú évek csendje és apátiája után, 1988. augusztus 21.-én nyitotta meg egy több ezres megemlékezés a Vencel-téren. A résztvevők némán tiltakoztak a rendszer ellen. A megmozdulást kisebb ellenzéki szervezetek rendezték de a résztvevők többsége spontán módon csatlakozott. Természetesen mindenki tudta miről van szó. 1968. augusztus 21.-én tiporta el a szocialista béketábor egyesített hadereje a csehszlovák állam emberarcú szocializmus megtermésére tett kísérletét.

     Ezt követte egy tüntetés Október-28.-án a Csehszlovákia függetlenségének 70.-ik évfordulóján, ahol néhány embert az Állambiztonság (StB. - Státní bezpečnost) emberei letartóztattak de nagyobb összeütközés a hatalom és a civilek között nem történt.

   Újabb megmozdulás December 10.-én volt, amit hatalom is jóváhagyott, bár a helyszínt meg kellett változtatni. A Vencel tér helyett egy sokkal kisebb téren, a centrumtól távolabb tartották a megmozdulást. A szervezők gondosan ügyeltek rá hogy semmilyen rendbontás ne legyen, nem is volt. A hatalom nem tartoztatott le ezúttal senkit. Ami csak vihar előtti csendnek bizonyult a pár héttel későbbi események előtt, amik a Palach-héten történtek.

     1989. január 15.-én vasárnap, több disszidens szervezet emlékező gyászszertartást szervezett a Vencel térre Jan Palach önfeláldozásának emlékére. Nem túl meglepő módon nem kaptak gyülekezési engedélyt a kommunista hátúságoktól, ennek ellenére már délután kettő körül összegyűlt kb. 1000 ember. Szent Vencel szobránál felolvastak egy kiáltványt, amiben felszólították a polgárokat, hogy ne engedjenek semmit az alapvető emberi jogaikból, senkinek a javára. Ezután virágok szerettek volna elhelyezni oda, ahol Jan Palach felgyújtotta magát, ezt azonban az Állambiztonság már nem engedte meg. Beavatkoztak. Azonnal letartóztattak 14 embert, köztük Václav Havelt, a cseh rendszerváltás későbbi meghatározó vezetőjét, egyben első szabadon választott köztársasági elnökét is. Időközben a gyűlés több ezer fősre duzzadt, amit a rendvédelmi erők gumibotozással, könnygázzal és vízágyú bevetésével oszlattak fel.

(www.ceskatelevize.cz)

     A következő nap reggelén, az előző napi brutális hatósági fellépés elleni tiltakozásul kezdtek el az emberek a Vencel téren újra gyülekezni. Ezúttal a tiltakozás 3 órán keresztül tartott, majd az StB alakulatok hallatlanul nyers brutalitással oszlatták szét a tömeget. Paradox módon, ugyanezen a napon kezdődött Bécsben egy konferencia az európai biztonságról és együttműködésről. Ott a csehszlovák delegációt – amit az akkori külügyminiszter vezetett – megvádolták a Helsinki Egyezményben foglalt alapvető emberi jogok megsértésével. A folytatódó, mértéktelen erőszak bevetése a tüntetők ellen a következő napokon teljesen hiteltelenné tette a konferencián a csehszlovák felet.

      17.-én kedden ismét gyülekeztek az emberek a Vencel-téren, amit ismét brutálisan széthajtott az Állambiztonság. A hatóság eljárásáról árulkodik, hogy békés járókelők is bekerültek a szórásba, akik éppen hazafelé tartottak.

   18.-án szerdán, az aznapi Vencel-téri tüntetés előtt két tüntető békeszervezet két képviselője találkozott a kormányfővel, Ladislav Adameccel, aki vizsgálatot ígért a tüntetők szerinti eltúlzott rendőrségi fellépés miatt. A hatalom szemszögéből nyilván nem volt eltúlzott. A több mint ezer fős tömeg pár felszólalást követően, aminek során felszólították az államfőt a lemondásra, békésen feloszlott nem volt semmilyen atrocitás. Valószínűleg felsőbb utasításra, hogy a tüntetők biztonságban érezzék magukat, felbátorodjanak, és minél többen jöjjenek el a meghirdetett tüntetésre másnap...

   1989. január 19.-én minden addiginál nagyobb tömeg gyűlt össze a Vencel-téren csakúgy, mint a Vencel tér környékén rendőr, népi milicista, karhatalmista és StB ügynök. A Vencel tér felső része majdnem megtelt emberekkel, elhangzott néhány beszéd. A tömeg éltette a Charta 77-et, Gorbacsovot, követelték Havelék szabadon bocsátását... Akkor a rendőrségi hangszórók megzavarták a tüntetés eseményeit, felszólítva mindenkit, hogy hagyják el az illegális tüntetés helyszínét. De ehhez csak pár helyen biztosítottak 2 ember széles kijáratot a tér szélein. Pár perccel később megindult a különleges fehér sisakos, fehér gumibotos kommandó a tér két oldaláról, majd a tüntetőket percek alatt hermetikusan körbe zárták. Ez a speciális kommandó aztán soha nem látott kegyetlenséggel ütötte-vágta az összetömörített tömeget, akiket egyesével emeltek ki a rendőrök. Minden tüntetőre több rendőr jutott. Mindenkit(!) igazoltattak és felírták az adataikat. Több mint ezer(!) embert letartóztattak. A letartóztatottakat az állambiztonságiak központjához vitték buszokkal, ahol a rendőrsorfal szidalmai és ütlegei között kellet befutniuk az épületbe.

(www.totalita.cz)

     Másnap látni lehetett hogy a nyers és könyörtelen államhatalmi brutalitás elérte a feltehetően kívánt elrettentő hatást, ugyanis a Vencel-téren sokkal kevesebb ember gyűlt össze, mint az előző napokon, akiket azonban a karhatalom a mérhetetlen létszám és erőfölényével maximálisan visszaélve vízágyú, könnygáz, gumibot és mértéktelen agresszió révén szétkergetett.

(www.ceskatelevize.cz)

   Szombaton, a később Palach-hétnek elnevezett eseménysorozat véget ért egy utolsó embertelen hatósági oszlatással ezúttal Jan Palach szülővárosában Všetaty-ban, ahol a földi maradványa is nyugszanak.

     Palach-hét jelentőségét az adja, adta hogy elementáris erejű lökést adott az akkor még nem látott folyamatnak, amit már ezután nem lehetett megállítani: Csehszlovákiában 11 hónappal később megtörtént a demokratikus rendszerváltás, végbement a bársonyos forradalom.

(a totalita.cz, rozhlas.cz és a ceskatelevize.cz alapján)



0 Tovább

A palesztin nagykövet halála

     Idén január elsején a prágai palesztin nagykövet egy robbanás során szerzett súlyos sérülései következtében elhunyt Prágában, a katonai kórházban. Január 8.-án temették el a Palesztin Autonómia fővárosában, Ramallahban.

   

(Fotó: www.yalibnan.com) 

     Annyit lehet tudni, hogy a széf robbant fel röviddel dél előtt vagy a széfben robbant fel valami, és a nagykövet egyedül tartózkodott a helységben. A szakértők viszonylag kis mennyiségű robbanóanyag felrobbanásáról beszélnek. Azt még nem lehet tudni, hogy a robbanóanyag bent volt-e a széfben, vagy alatta, esetleg felette volt-e elhelyezve a robbanás pillanatában. Mivel találtak az épületben még egy hasonló trezort ezért átmenetileg evakuálták a környező házakat, amíg a tűzszerészek átvizsgálták a másik széfet.

     A követség szóvivője szerint a széf mindennapos használatban volt, a nagykövet pontosan tudta hogyan kell használni és kizárta, hogy használtak volna egy speciális védelmi rendszert, ami valami módon bármifajta robbanóanyaghoz lett volna kapcsolva, meggátolandó az illetéktelenek hozzáférését a trezor tartalmához. Némi zavart keltett hogy ezzel egy időben a palesztin külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy egy olyan trezor robbant fel, amit 20 éve nem nyitottak ki. Ezt a nagykövetség dolgozói cáfolták megismételve, hogy a felrobbant trezor napi használatban volt. Azt nem tudni, hogy van-e valami titkos széf Prágában palesztin diplomáciai védelem alatt, amit 20 éve nem nyitottak fel, de az biztos, hogy a palesztin külügyminiszter szavai szerint akár fel is robbanhat...

     A cseh rendőrök és nemzetbiztonsági szakértők átvizsgálták az épületet, mivel ez egy új épület, ami majd a új nagykövetség helye lesz és amelybe éppen a tragédiát megelőző napokban kezdtek átköltözni, még nem volt hivatalosan palesztin diplomáciai fennhatóság alá helyezve, tehát még nem védte a Bécsi Konvenció. Ezért az összes vizsgálatot a cseh hatóságok végzik. A felrobbant trezorban a kémiai nyomok alapos kielemzése akár 30 napot is igénybe vehet, addig arról nem tudnak közelebbit mondani. A vizsgálat során a rendőrök nagy mennyiségű fegyvert találtak, köztük több géppisztolyt is. A dolog pikantériája hogy a most fellelt arzenálból több fegyvert is a cseh Zbrojovka fegyvergyár készített még a 80-as években és a Csehszlovák kommunista állam juttatta el őket Jasszer Arafat embereihez annak idején, akiknek nem egyszer kiképzést is biztosított. A Követség szóvivője semmilyen fegyver létezéséről nem tud, mint ahogy senki sem tudna, ha az épület már diplomáciai védelem alatt állna. Sem a prágai palesztin diplomaták, sem a ramallahi Palesztin Külügyminisztérium azóta sem adtak választ fegyverekkel kapcsolatos cseh kérdésekre. A biztonsági szakértők a közvéleménnyel ellentétben nem lepődtek meg a fegyverek jelenlétén, inkább azon hogy megtalálták őket. Példaként említették azt az akciót, amelynek során a cseh titkosszolgálat 2003-ban az iraki nagykövetségen 11 pisztolyt, 4 AK-47est (Kalasnyikov), 2 H&K géppisztolyt hangtompítóval, 2000 lőszert és egy vállról indítható rakétát talált, amit az akkor prágai székhelyű Szabad Európa Rádió elleni merénylethez terveztek használni

     A rendőrség információi szerint a mostani tragédia nem volt merénylet, a jelenlegi adatok alapján kizárható az idegenkezűség. Ezzel ellentétes véleményen van több palesztin forrás és a nagykövet családja, akik szerint valaki manipulálhatta a trezort éjjel, miután az új épületbe szállították és másnap délelőtt felrobbant, ők az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot sejtik az esemény mögött.

     Az eset megdöbbentette a cseh közvéleményt. Volt már több tüntetés is olyan civilek szervezésében, akik nem akarják, hogy a palesztin nagykövetség a tervezett helyére, az ő szomszédságukba költözzön. A tényeknek megfelelően ki kell hangsúlyozni, hogy a cseh diplomácia egészében nagyjából tehetetlen. Átadhatnak tiltakozó jegyzéket (megtették), berendelhetik akár az egész követséget a külügyminisztériumba, de ez nagyjából minden. A külügyminisztérium már hivatalosan tiltakozott és felvilágosítást kért a fegyverek ügyében a Palesztin Hatóságtól, válasz még nem érkezett..

(Fotó: www.radio.cz)

     Semmiképpen nem lehet elfogadni, hogy egy civil objektumban fegyvereket tárolnak még akkor sem, ha az majdan diplomáciai épület lesz. Az is biztos, hogy a robbanóanyag nem megszokott trezorvédelmi eszköz, a szakértők kizárták. Előfordul, hogy a trezor tartalmát meg szokták semmisíteni az illetéktelenek előtt, de nem úgy hogy a normális használat során bárki megsérüljön. A közvélemény fő kérdése azonban megválaszolatlan marad, meddig terjed ki a cseh titkosszolgálat ellenőrzése a cseh állam felségterületén, és meddig terjednek, terjedhetnek ki az egyes országok diplomáciai aktivitásai.

0 Tovább

“Gútentag faszikáim!”

 Jön Az örökség folytatása 

- cseh filmek 2014-ben -

Az Örökség folytatása mindenképpen az egyik leginkább várt film

(kép: kinobox.cz)


2014-ben több mint 30 új cseh film kerül a mozikba. Tekintsük át azokat, amiknek már lehet biztosat tudni a bemutatójuk időpontjáról.


   Az idei első cseh filmpremier január 9.-én lesz. Akkor mutatják be Jiří Vejdělek Něžné vlny című filmjét. Magyarul ez annyit tesz, hogy A szelíd hullámok, de ez csak szó szerinti fordítás, ismerve a magyar filmimportőrök címadási gyakorlatát, egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a címe, ha esetleg magyar mozikba is kerülne a film. És ez érvényes a cikkben szereplő összes többi címfordításra is. Ez a film egy teljesen tipikus cseh vígjáték. Egy jól kifigurázható családban élő fiatal fiú álmairól, szerelmi kapcsolatáról és konfliktusairól szól. Az apuka anno nem tudta átúszni a La Manche csatornát, emiatt úszóversenyzőt akar faragni a fiából, az anyuka pedig, aki hajdan sztár volt egy gyermekjég-revüben, a fiában tehetséges zongoristát lát. Természetesen a fiúnak teljesen más elképzelései vannak az életéről és elsősorban egy lányról, aki éppen Párizsba készül. A félszeg srácnak valamit tennie kell, ha nem akarja elveszíteni örökre a vasfüggöny mögött. Ugyanis a filmben 1989-et írunk.

   Szintén januárban, 16.-án lesz az első dokumentumfilm bemutató is. Egy cseh-lengyel koprodukcióé, a címe: Návrat Agnieszky H. (Agnieszka H. visszatérése), a jelenleg Prágában élő lengyel rendezőnő Krystyna Krauze filmje. Agnieszka Holland az elismert lengyel rendező és forgatókönyvíró a 60 évek második felében Prágába jött tanulni a FAMU-ra (a prágai filmművészeti egyetem), mert hazájában politikai okokból nemkívánatos személy volt. 68-ban végigélte a Prágai tavaszt, ami után a Csehszlovák kommunista állam rövid időre börtönbe zárta mert támogatta a reformokat, 1971-ben végzett majd visszament Lengyelországba, ahol Krzysztof Zanussi és Andrzej Wajda asszisztenseként kezdett dolgozni. A dokumentum azt örökíti meg, amikor 2012-ben visszatér Prágába, hogy leforgassa a Hořící keř (Lángoló bokor) a háromrészes mini sorozatot Jan Palachról, aki 1969-ben a szovjet megszállás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát a Vencel téren. A munkával lélekben visszatér a viharos 60-as évekbe, és az erről megemlékező dokumentumfilm igyekszik bemutatni az atmoszférát, ami 68-ban és utána az egyetemen és Prágában uralkodott. A nehéz döntéseket, a fiatalkori ideálokat, bemutatva A.H. viszonyát a cseh kultúrához egészében nemcsak a 60-as évekhez viszonyítva.

   Január 23-án kezdik vetíteni, az idei év első folytatásfilmjét, a Tomáš Vorel jegyezte Vejška-t (Fősuli), ami a nagysikerű keserédes tragikomédia, a Gympl (Gimi) folytatása nagyrészt ugyanazokkal a szereplőkkel. Ezúttal a történet a Gymplben megismert grafiti művész ifjú főhősnek az Iparművészeti főiskolával vívott küzdelmeiről szól, magánéleti problémákkal és sajátos humorral fűszerezve. A film zenéjét két remek rapper, DJ Mike Trafik és Vladimir 518 jegyzi.

Jelenet a Vejška című filmből

(kép: kinobox.cz)

   Egy héttel később mutatják be Ondřej Sokol, első egészestés nagyfilmjét a Krásno-t, ami vidéken a Krásno-tó mellett játszódó fekete humorú krimi komédia. Meglehetősen nyomasztó a rendezőnek az a húzása hogy végig csak gyanúsításokkal, gyanúkkal operál mindenki, mert igazából senkinek sincs konkrét bizonyítéka, ami egészen egyedi atmoszférát ad a filmnek.

   Február elején lesz a premierje az egyik leginkább várt vígjátéknak a Dědictví aneb Kurva se neříká-nak (Az örökség, avagy kurvát mondani nem illik) ami a legendás kultuszfilm a Magyarországon is nagyon népszerű Dědictví aneb Kurvahošigutntág (Az örökség) folytatása amit 1992-ben Věra Chytilová készített. A folytatás Robert Sedláček rendezése. Az új film 7 évvel a korábbi események után játszódik, minden ismert szereplő felbukkan a folytatásban is. A film a felesége halotti torával indul, majd elkezdődnek a bonyodalmak. Bohouš a főszereplő, akit természetesen újra  játszik, bánatában 7 év absztinencia után újra inni kezd, és egy teljesen őrült sodródássá változik az élete, aminek során majdnem filmproducer lesz, kis híján kastélytulajdonossá válik, elveszít pár millió koronát, szétveri élő egyenes adásban a Star Dance döntőjét, és nem sokon múlik, hogy elveszítse az unokáját és még néhány hihetetlen kalandba bonyolódik.

Jelenet a filmből, a képen Boleslav Polívka és Karel Gott

(kép: lidovky.cz)

   Február 20.-án kerül műsorra egy másik nagy sikerű vígjáték folytatása Babovřesky 2 címmel újra Zdeněk Troška rendezésében, aki az előző részt is készítette. A film napjainkban játszódik egy tipikus cseh faluban, ami jól bejáratott modulokkal operál. A sztori pont ott folytatódik, ahol az előző tavaly bemutatott rész véget ért. A kasszasiker garantált.

   A hónap végén pedig, egy a készítők által “thriller-vígjáték”-nak nevezett film bukkan fel a mozik műsorán a címe: Kandidát (Jelölt). Ez egy szlovák-cseh koprodukcióban készült politikai témájú alkotás, ami egy 2 hónapos kampányidőszakot mutat be egy nem konkretizált országban zajló elnökválasztásról és az egyik közben zajló megfigyelésről. A film aktualitását adja hogy Csehország tavaly választott először nem kis botrányok kíséretében közvetlenül elnököt, Szlovákia idén fog, bár nem először, de indul a jelenlegi miniszterelnök Fico is, aki vitatott személyiség mindkét országban és túlélt egy komoly lehallgatási botrányt...

   Március 6.-án kerül a mozikba egy szintén érdekesnek ígérkező alkotás, az Andrea Sedláčková rendezésében készült Fair Play. A film a sportolók doppingolását járja körbe nem csak a kommunista Csehszlovákián belül. A főszereplőt, a fiatal sprintert a szlovákiai magyar  színésznő Bárdos Judit alakítja. A sportolónő saját erejéből bekerül az ország elit sportolóit összegyűjtő központba, ahol azon fáradozik hogy kijusson a olimpiára. Az édesanyja és az edzője is reméli, és nagyon akarja, hogy ez sikerüljön, emiatt titokban a lány tudta nélkül elkezdik anabolikus szteroidokkal etetni…

   A Trabantem Jižní Amerikou (Trabanttal dél-Amerikában, márc. 13.) dokumentumfilm bemutatója után érkezik a mozikba egy másik szlovák-cseh projekt, ezúttal egy szociális tematikájú dokumentumfilm, a kelet-szlovákiai roma telepek életéről, a címe: Všechny moje děti (Az összes gyermekem) rendező: Ladislav Kaboš.

   Szintén márciusban kezdik vetíteni a nagysikerű tini vígjátékok (Snowboarďáci (Snowboardosok), Rafťáci (Raftingosok)) alkotójának az új filmjét, ami az előző 2 sikerfilmnél tökéletesen bevált receptre épül, csajozásra és a köré építhető helyzetkomikumra. A film címe 10 pravidel és az alcíme Jak sbalit holku (10 szabály – Hogyan csajozzunk) nagyjából mindent elárul a filmről. A rendező Karel Janák a főszereplőnél is biztosra próbál fogadni egy sikeres sitcom szereplőjét bízta meg. A siker biztos...

  Április elejére tervezik Petr Václav új szociodrámájának a bemutatóját, a címe: Cesta ven (Kiút). Csehország legnagyobb iparvárosának 300 ezer lakosú súlyos munkanélküliséggel sújtott Ostrava egyik negyedében élő roma párról szól. Akik egyszerűen csak normális rendezett életet akarnak, illetve szeretnének élni. A film róluk, az adósságproblémáikról, a számukra elérhetetlen legális munka szerzéséért tett erőfeszítéseikről, az előítéletekről, a hivatalokkal való kommunikációról, és a mindezek közben fellépő saját emberi problémáikról szól…

   Szintén ebben a hónapban mutatkozik be rendezőként a sikeres fiatal színész Jiří Mádl, egy vígjátékkal, ami a Pojedeme k moři (Megyünk a tengerhez) címet kapta. Film főhőse egy 10 éves kisfiú, aki elhatározza, hogy olyan filmet forgat, mint Miloš Forman. Az ő szemén keresztül ismerhetjük meg a családja életét. Ő mutatja be nekünk sajátos gyerekhumorral vegyítve a családtagjait a gyerekekre jellemző őszinteséggel tálalva némi magánnyomozást sem kihagyva, ami a családtagok saját kis titkaira irányul természetesen viccesen...

   Júniusban van Jan Hřebejk új filmjének a bemutatója címe: Zakázané uvolnění, (Tiltott felszabaditás), ami egy sikeres szindarab filmadaptációja. Egy eldugott falu kocsmájában játszódó vigjáték. A kocsmában éppen megy a tv-ben a cseh hokiválogatott meccse a szlovákokkal, ahova betoppannak a helyi esküvőről menyasszonyt megszöktető fiatalemberek. A konfliktus adott, tekintve hogy majdnem minden cseh csaladban van szlovák rokon és a hoki több mint nemzeti ügy mindkét népnek, a történet mégis leginkább az esküvőről szól…

   Augusztusban kell a mozikba kerülnie a tervek szerint Jan Svěrák új filmjének a Tři bratři-nak (3 fiútestvér). Ez a zenés mese a filmfeldolgozása és egybefűzése lesz 4 sikeres gyereknek szóló mini operának, amiket a prágai Nemzeti Színházban, élőben is meg lehet tekinteni.

Képen a rendező, 2 testvérrel a 3ból (Jan Svěrák, Vojta Dyk,Tomáš Klus)

   (kép: lidovky.cz)

   Szeptemberben lesz a premierje Vladimír Michálek új alkotásának a Pohádkář-nak (Mesemondó). Ez egy nyomozós, romantikus-dráma, amiben a főhős Rott kapitány, ki akarja deríteni egy a közeli folyóban talált hulla személyazonosságát. A detektívmunka közben talál a férfira, aki ügyes hazugságainak köszönhetően 2 külön életet él párhuzamosan. Ebben a filmben lesz a cseh szupermodell Eva Herzigova filmes debütálása is.

(Forrás: kinobox.cz, filmcenter.cz, idnes.cz, lidovky.cz)

A bejegyzésben szereplő magyar olvasattól eltérő kiejtésű cseh szavak kiejtése:

Jiří Vejdělek – Jirzsi Vejgyelek
Něžné – Nyezsnee
Hořící keř – Horzsící kerzs
Vejška - Vejska
Dědictví aneb Kurva se neříká – Gyegyictvi aneb kurvá sze nerzsíká
Dědictví aneb Kurvahošigutntág - Gyegyictvi aneb kurváhosigutntag
Věra Chytilová – Vjera Hityilová
Sedláček – Szedlácsek
Babovřesky - Babovrzseszki
Zdeněk Troška – Zdenjek Troská
Sedláčková - Szedlácsková
Jižní Amerikou – Jizsnyi Ámerikou
Všechny moje děti – Vsehni moje gyetyi
Ladislav Kaboš – Lágyiszláv Kábos
Jiří - Jirzsí
k moři - kmorzsi
Hřebejk - hrzsebejk
Zakázané uvolnění – zákáázánee uvolnyenyi
Svěrák - Szvjerák
Tři bratři – Trzsi bratrzsi
Pohádkář - pohádkárzs



0 Tovább

Alakul a cseh kormány

70 nappal a rendkívüli választások után a győztes párt megállapodott két másik párttal a kormányprogram után a miniszteri tárcák elosztásában is.

Bohuslav Sobotka – Csehország minden valószínűség szerinti következő miniszterelnöke – vasárnap esti bejelentése szerint, a hármas koalíció január 6.-án írja alá a nap folyamán elfogadott koalíciós szerződést.

 A 3 pártvezér (A.Babiš, B.Sobotka, P.Bělobrádek)

(kép: www.stalo-se.cz ) 

A jövendő kormánypártok a kormányprogramban már korábban megállapodtak, azt a pártok vezetősége többnyire jóvá is hagyta. Ezt a lépést a legnagyobb párt a ČSSD (Česká strana sociálně demokratická, azaz a Cseh Szociáldemokrata Párt, a továbbiakban szocdemek) kihagyta. Ez okozhat még belső hatalmi harcokat, elég ha a meglepetésre alig megnyert választások utáni párton belüli puccskísérletre gondolunk.

A vasárnapi megállapodás közli a minisztériumok konkrét elosztását, a tárcát viselő személyek azonban még nem minden párt esetében ismertek. A következő cseh kormánynak 17 tagja lesz az eredetileg tervezett 18 helyett. A pártok megállapodása alapján a pozíciókat az alábbiak szerint kívánják felosztani:  

Szocdemek (50 képviselőjük van), 8 poszt: Miniszterelnök, Miniszterelnök-helyettes (a jogalkotásért felel), Külügy, Belügy, Oktatásügy, Egészségügy, Szociális és Munkaügy, Ipar és Kereskedelem.

ANO (47 képviselő), 7 poszt: Miniszterelnök-helyettes (a gazdaságért felel) és a Pénzügy összevonva a pártelnök Andrej Babis irányítása alatt, Hadügy, Regionális fejlesztés, Környezetvédelem, Közlekedés, Igazságügy.

Kereszténydemokrata Néppárt (14 képviselő), 3 poszt: Miniszterelnök-helyettes (a tudományért és a kutatásfejlesztésért felel), Földügy, Kultúra.

A koalíció programját már december 11-én elfogadták az érintettek, most hogy a kormány gyakorlatilag létrejött, érdemes végigvenni a legfontosabb programpontokat.

  • Adó - 2014-ben a koalíció nem fogja változtatni az adókat, de 2015-ben emelik a szerencsejátékok adóját. Bevezetnek egy új, csökkentett, valószínűleg 5%-os ÁFA kulcsot a gyógyszerekre, könyvekre, pelenkákra és gyerekélelmiszerekre. Ennek a költségeit új, csak egyes szektorokra kivetett adók révén teremtenék elő.
  • Családi adózás - szintén 2015-től fokozatosan növeli az adókedvezményt a második és a további gyerekeknél, illetve bevezetik az anyasági támogatást a második gyereknél is.
  • Nyugdíj - 2015-től inflációkövetővé teszik a nyugdíjakat, és a nyugdíj mellett dolgozók adókedvezményt kapnak
  • Minimálbér - megszűnik a szuperbruttó bér, valamint a szolidáris pótlékok koncepciója, ehelyett a fizikai személyeknek bevezetnek egy új adót úgy, hogy a költségvetési hatások egyensúlyban maradjanak. A minimálbér fokozatosan nő addig, amíg eléri az átlagbér 40%-át, ez jelenleg 10000 Korona lenne (kb. ma 108 000 Forint), a minimálbér összege ma 8500 Korona Csehországban.
  • Vizitdíj - Megszűnik a receptdíj, a kórházi ágydíj, és csak az ügyeleti ellátás 90 koronás vizitdíja marad meg, ennek a költségeit az egészségbitósítók állami kompenzációjával oldják meg.
  • Temelíni atomreaktor továbbépítése – az építkezéssel a koalíció csak akkor ért egyet, ha az gazdaságilag egyértelműen előnyös lesz a Cseh Köztársaságnak. A kormány emellett számol a dukovany atomerőmű üzemeltetésével még 2025 után is, amikor a tervek szerint már bezárták volna.
  • Állami beruházások – az új kormány mindenekelőtt az épületszigetelésekre, árvízvédelmen belül a felszíni természetes vízmegtartó fejlesztésekre, a közlekedésfejlesztésre, infrastruktúrafejlesztésre valamint az öregedő populáció miatta szociális és egészségügyi szolgáltatásokba tervez befektetni.

Az új kormánynak kényelmes 111 fős többsége lesz a 200 fős cseh parlamentben.

0 Tovább

Csehország.

blogavatar

Érdekességek és hírek Csehországról, Csehországból.

Utolsó kommentek