Jön Az örökség folytatása 

- cseh filmek 2014-ben -

Az Örökség folytatása mindenképpen az egyik leginkább várt film

(kép: kinobox.cz)


2014-ben több mint 30 új cseh film kerül a mozikba. Tekintsük át azokat, amiknek már lehet biztosat tudni a bemutatójuk időpontjáról.


   Az idei első cseh filmpremier január 9.-én lesz. Akkor mutatják be Jiří Vejdělek Něžné vlny című filmjét. Magyarul ez annyit tesz, hogy A szelíd hullámok, de ez csak szó szerinti fordítás, ismerve a magyar filmimportőrök címadási gyakorlatát, egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a címe, ha esetleg magyar mozikba is kerülne a film. És ez érvényes a cikkben szereplő összes többi címfordításra is. Ez a film egy teljesen tipikus cseh vígjáték. Egy jól kifigurázható családban élő fiatal fiú álmairól, szerelmi kapcsolatáról és konfliktusairól szól. Az apuka anno nem tudta átúszni a La Manche csatornát, emiatt úszóversenyzőt akar faragni a fiából, az anyuka pedig, aki hajdan sztár volt egy gyermekjég-revüben, a fiában tehetséges zongoristát lát. Természetesen a fiúnak teljesen más elképzelései vannak az életéről és elsősorban egy lányról, aki éppen Párizsba készül. A félszeg srácnak valamit tennie kell, ha nem akarja elveszíteni örökre a vasfüggöny mögött. Ugyanis a filmben 1989-et írunk.

   Szintén januárban, 16.-án lesz az első dokumentumfilm bemutató is. Egy cseh-lengyel koprodukcióé, a címe: Návrat Agnieszky H. (Agnieszka H. visszatérése), a jelenleg Prágában élő lengyel rendezőnő Krystyna Krauze filmje. Agnieszka Holland az elismert lengyel rendező és forgatókönyvíró a 60 évek második felében Prágába jött tanulni a FAMU-ra (a prágai filmművészeti egyetem), mert hazájában politikai okokból nemkívánatos személy volt. 68-ban végigélte a Prágai tavaszt, ami után a Csehszlovák kommunista állam rövid időre börtönbe zárta mert támogatta a reformokat, 1971-ben végzett majd visszament Lengyelországba, ahol Krzysztof Zanussi és Andrzej Wajda asszisztenseként kezdett dolgozni. A dokumentum azt örökíti meg, amikor 2012-ben visszatér Prágába, hogy leforgassa a Hořící keř (Lángoló bokor) a háromrészes mini sorozatot Jan Palachról, aki 1969-ben a szovjet megszállás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát a Vencel téren. A munkával lélekben visszatér a viharos 60-as évekbe, és az erről megemlékező dokumentumfilm igyekszik bemutatni az atmoszférát, ami 68-ban és utána az egyetemen és Prágában uralkodott. A nehéz döntéseket, a fiatalkori ideálokat, bemutatva A.H. viszonyát a cseh kultúrához egészében nemcsak a 60-as évekhez viszonyítva.

   Január 23-án kezdik vetíteni, az idei év első folytatásfilmjét, a Tomáš Vorel jegyezte Vejška-t (Fősuli), ami a nagysikerű keserédes tragikomédia, a Gympl (Gimi) folytatása nagyrészt ugyanazokkal a szereplőkkel. Ezúttal a történet a Gymplben megismert grafiti művész ifjú főhősnek az Iparművészeti főiskolával vívott küzdelmeiről szól, magánéleti problémákkal és sajátos humorral fűszerezve. A film zenéjét két remek rapper, DJ Mike Trafik és Vladimir 518 jegyzi.

Jelenet a Vejška című filmből

(kép: kinobox.cz)

   Egy héttel később mutatják be Ondřej Sokol, első egészestés nagyfilmjét a Krásno-t, ami vidéken a Krásno-tó mellett játszódó fekete humorú krimi komédia. Meglehetősen nyomasztó a rendezőnek az a húzása hogy végig csak gyanúsításokkal, gyanúkkal operál mindenki, mert igazából senkinek sincs konkrét bizonyítéka, ami egészen egyedi atmoszférát ad a filmnek.

   Február elején lesz a premierje az egyik leginkább várt vígjátéknak a Dědictví aneb Kurva se neříká-nak (Az örökség, avagy kurvát mondani nem illik) ami a legendás kultuszfilm a Magyarországon is nagyon népszerű Dědictví aneb Kurvahošigutntág (Az örökség) folytatása amit 1992-ben Věra Chytilová készített. A folytatás Robert Sedláček rendezése. Az új film 7 évvel a korábbi események után játszódik, minden ismert szereplő felbukkan a folytatásban is. A film a felesége halotti torával indul, majd elkezdődnek a bonyodalmak. Bohouš a főszereplő, akit természetesen újra  játszik, bánatában 7 év absztinencia után újra inni kezd, és egy teljesen őrült sodródássá változik az élete, aminek során majdnem filmproducer lesz, kis híján kastélytulajdonossá válik, elveszít pár millió koronát, szétveri élő egyenes adásban a Star Dance döntőjét, és nem sokon múlik, hogy elveszítse az unokáját és még néhány hihetetlen kalandba bonyolódik.

Jelenet a filmből, a képen Boleslav Polívka és Karel Gott

(kép: lidovky.cz)

   Február 20.-án kerül műsorra egy másik nagy sikerű vígjáték folytatása Babovřesky 2 címmel újra Zdeněk Troška rendezésében, aki az előző részt is készítette. A film napjainkban játszódik egy tipikus cseh faluban, ami jól bejáratott modulokkal operál. A sztori pont ott folytatódik, ahol az előző tavaly bemutatott rész véget ért. A kasszasiker garantált.

   A hónap végén pedig, egy a készítők által “thriller-vígjáték”-nak nevezett film bukkan fel a mozik műsorán a címe: Kandidát (Jelölt). Ez egy szlovák-cseh koprodukcióban készült politikai témájú alkotás, ami egy 2 hónapos kampányidőszakot mutat be egy nem konkretizált országban zajló elnökválasztásról és az egyik közben zajló megfigyelésről. A film aktualitását adja hogy Csehország tavaly választott először nem kis botrányok kíséretében közvetlenül elnököt, Szlovákia idén fog, bár nem először, de indul a jelenlegi miniszterelnök Fico is, aki vitatott személyiség mindkét országban és túlélt egy komoly lehallgatási botrányt...

   Március 6.-án kerül a mozikba egy szintén érdekesnek ígérkező alkotás, az Andrea Sedláčková rendezésében készült Fair Play. A film a sportolók doppingolását járja körbe nem csak a kommunista Csehszlovákián belül. A főszereplőt, a fiatal sprintert a szlovákiai magyar  színésznő Bárdos Judit alakítja. A sportolónő saját erejéből bekerül az ország elit sportolóit összegyűjtő központba, ahol azon fáradozik hogy kijusson a olimpiára. Az édesanyja és az edzője is reméli, és nagyon akarja, hogy ez sikerüljön, emiatt titokban a lány tudta nélkül elkezdik anabolikus szteroidokkal etetni…

   A Trabantem Jižní Amerikou (Trabanttal dél-Amerikában, márc. 13.) dokumentumfilm bemutatója után érkezik a mozikba egy másik szlovák-cseh projekt, ezúttal egy szociális tematikájú dokumentumfilm, a kelet-szlovákiai roma telepek életéről, a címe: Všechny moje děti (Az összes gyermekem) rendező: Ladislav Kaboš.

   Szintén márciusban kezdik vetíteni a nagysikerű tini vígjátékok (Snowboarďáci (Snowboardosok), Rafťáci (Raftingosok)) alkotójának az új filmjét, ami az előző 2 sikerfilmnél tökéletesen bevált receptre épül, csajozásra és a köré építhető helyzetkomikumra. A film címe 10 pravidel és az alcíme Jak sbalit holku (10 szabály – Hogyan csajozzunk) nagyjából mindent elárul a filmről. A rendező Karel Janák a főszereplőnél is biztosra próbál fogadni egy sikeres sitcom szereplőjét bízta meg. A siker biztos...

  Április elejére tervezik Petr Václav új szociodrámájának a bemutatóját, a címe: Cesta ven (Kiút). Csehország legnagyobb iparvárosának 300 ezer lakosú súlyos munkanélküliséggel sújtott Ostrava egyik negyedében élő roma párról szól. Akik egyszerűen csak normális rendezett életet akarnak, illetve szeretnének élni. A film róluk, az adósságproblémáikról, a számukra elérhetetlen legális munka szerzéséért tett erőfeszítéseikről, az előítéletekről, a hivatalokkal való kommunikációról, és a mindezek közben fellépő saját emberi problémáikról szól…

   Szintén ebben a hónapban mutatkozik be rendezőként a sikeres fiatal színész Jiří Mádl, egy vígjátékkal, ami a Pojedeme k moři (Megyünk a tengerhez) címet kapta. Film főhőse egy 10 éves kisfiú, aki elhatározza, hogy olyan filmet forgat, mint Miloš Forman. Az ő szemén keresztül ismerhetjük meg a családja életét. Ő mutatja be nekünk sajátos gyerekhumorral vegyítve a családtagjait a gyerekekre jellemző őszinteséggel tálalva némi magánnyomozást sem kihagyva, ami a családtagok saját kis titkaira irányul természetesen viccesen...

   Júniusban van Jan Hřebejk új filmjének a bemutatója címe: Zakázané uvolnění, (Tiltott felszabaditás), ami egy sikeres szindarab filmadaptációja. Egy eldugott falu kocsmájában játszódó vigjáték. A kocsmában éppen megy a tv-ben a cseh hokiválogatott meccse a szlovákokkal, ahova betoppannak a helyi esküvőről menyasszonyt megszöktető fiatalemberek. A konfliktus adott, tekintve hogy majdnem minden cseh csaladban van szlovák rokon és a hoki több mint nemzeti ügy mindkét népnek, a történet mégis leginkább az esküvőről szól…

   Augusztusban kell a mozikba kerülnie a tervek szerint Jan Svěrák új filmjének a Tři bratři-nak (3 fiútestvér). Ez a zenés mese a filmfeldolgozása és egybefűzése lesz 4 sikeres gyereknek szóló mini operának, amiket a prágai Nemzeti Színházban, élőben is meg lehet tekinteni.

Képen a rendező, 2 testvérrel a 3ból (Jan Svěrák, Vojta Dyk,Tomáš Klus)

   (kép: lidovky.cz)

   Szeptemberben lesz a premierje Vladimír Michálek új alkotásának a Pohádkář-nak (Mesemondó). Ez egy nyomozós, romantikus-dráma, amiben a főhős Rott kapitány, ki akarja deríteni egy a közeli folyóban talált hulla személyazonosságát. A detektívmunka közben talál a férfira, aki ügyes hazugságainak köszönhetően 2 külön életet él párhuzamosan. Ebben a filmben lesz a cseh szupermodell Eva Herzigova filmes debütálása is.

(Forrás: kinobox.cz, filmcenter.cz, idnes.cz, lidovky.cz)

A bejegyzésben szereplő magyar olvasattól eltérő kiejtésű cseh szavak kiejtése:

Jiří Vejdělek – Jirzsi Vejgyelek
Něžné – Nyezsnee
Hořící keř – Horzsící kerzs
Vejška - Vejska
Dědictví aneb Kurva se neříká – Gyegyictvi aneb kurvá sze nerzsíká
Dědictví aneb Kurvahošigutntág - Gyegyictvi aneb kurváhosigutntag
Věra Chytilová – Vjera Hityilová
Sedláček – Szedlácsek
Babovřesky - Babovrzseszki
Zdeněk Troška – Zdenjek Troská
Sedláčková - Szedlácsková
Jižní Amerikou – Jizsnyi Ámerikou
Všechny moje děti – Vsehni moje gyetyi
Ladislav Kaboš – Lágyiszláv Kábos
Jiří - Jirzsí
k moři - kmorzsi
Hřebejk - hrzsebejk
Zakázané uvolnění – zákáázánee uvolnyenyi
Svěrák - Szvjerák
Tři bratři – Trzsi bratrzsi
Pohádkář - pohádkárzs