70 nappal a rendkívüli választások után a győztes párt megállapodott két másik párttal a kormányprogram után a miniszteri tárcák elosztásában is.

Bohuslav Sobotka – Csehország minden valószínűség szerinti következő miniszterelnöke – vasárnap esti bejelentése szerint, a hármas koalíció január 6.-án írja alá a nap folyamán elfogadott koalíciós szerződést.

 A 3 pártvezér (A.Babiš, B.Sobotka, P.Bělobrádek)

(kép: www.stalo-se.cz ) 

A jövendő kormánypártok a kormányprogramban már korábban megállapodtak, azt a pártok vezetősége többnyire jóvá is hagyta. Ezt a lépést a legnagyobb párt a ČSSD (Česká strana sociálně demokratická, azaz a Cseh Szociáldemokrata Párt, a továbbiakban szocdemek) kihagyta. Ez okozhat még belső hatalmi harcokat, elég ha a meglepetésre alig megnyert választások utáni párton belüli puccskísérletre gondolunk.

A vasárnapi megállapodás közli a minisztériumok konkrét elosztását, a tárcát viselő személyek azonban még nem minden párt esetében ismertek. A következő cseh kormánynak 17 tagja lesz az eredetileg tervezett 18 helyett. A pártok megállapodása alapján a pozíciókat az alábbiak szerint kívánják felosztani:  

Szocdemek (50 képviselőjük van), 8 poszt: Miniszterelnök, Miniszterelnök-helyettes (a jogalkotásért felel), Külügy, Belügy, Oktatásügy, Egészségügy, Szociális és Munkaügy, Ipar és Kereskedelem.

ANO (47 képviselő), 7 poszt: Miniszterelnök-helyettes (a gazdaságért felel) és a Pénzügy összevonva a pártelnök Andrej Babis irányítása alatt, Hadügy, Regionális fejlesztés, Környezetvédelem, Közlekedés, Igazságügy.

Kereszténydemokrata Néppárt (14 képviselő), 3 poszt: Miniszterelnök-helyettes (a tudományért és a kutatásfejlesztésért felel), Földügy, Kultúra.

A koalíció programját már december 11-én elfogadták az érintettek, most hogy a kormány gyakorlatilag létrejött, érdemes végigvenni a legfontosabb programpontokat.

  • Adó - 2014-ben a koalíció nem fogja változtatni az adókat, de 2015-ben emelik a szerencsejátékok adóját. Bevezetnek egy új, csökkentett, valószínűleg 5%-os ÁFA kulcsot a gyógyszerekre, könyvekre, pelenkákra és gyerekélelmiszerekre. Ennek a költségeit új, csak egyes szektorokra kivetett adók révén teremtenék elő.
  • Családi adózás - szintén 2015-től fokozatosan növeli az adókedvezményt a második és a további gyerekeknél, illetve bevezetik az anyasági támogatást a második gyereknél is.
  • Nyugdíj - 2015-től inflációkövetővé teszik a nyugdíjakat, és a nyugdíj mellett dolgozók adókedvezményt kapnak
  • Minimálbér - megszűnik a szuperbruttó bér, valamint a szolidáris pótlékok koncepciója, ehelyett a fizikai személyeknek bevezetnek egy új adót úgy, hogy a költségvetési hatások egyensúlyban maradjanak. A minimálbér fokozatosan nő addig, amíg eléri az átlagbér 40%-át, ez jelenleg 10000 Korona lenne (kb. ma 108 000 Forint), a minimálbér összege ma 8500 Korona Csehországban.
  • Vizitdíj - Megszűnik a receptdíj, a kórházi ágydíj, és csak az ügyeleti ellátás 90 koronás vizitdíja marad meg, ennek a költségeit az egészségbitósítók állami kompenzációjával oldják meg.
  • Temelíni atomreaktor továbbépítése – az építkezéssel a koalíció csak akkor ért egyet, ha az gazdaságilag egyértelműen előnyös lesz a Cseh Köztársaságnak. A kormány emellett számol a dukovany atomerőmű üzemeltetésével még 2025 után is, amikor a tervek szerint már bezárták volna.
  • Állami beruházások – az új kormány mindenekelőtt az épületszigetelésekre, árvízvédelmen belül a felszíni természetes vízmegtartó fejlesztésekre, a közlekedésfejlesztésre, infrastruktúrafejlesztésre valamint az öregedő populáció miatta szociális és egészségügyi szolgáltatásokba tervez befektetni.

Az új kormánynak kényelmes 111 fős többsége lesz a 200 fős cseh parlamentben.