Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karddal és páncéllal hódítják meg a világot

Egy sikeres kis cseh cég régi fegyvereket gyárt az egész világnak.



      Ha a középkorról van szó, és azon belül is a középkori hadviselésről, akkor Jan Jelínek a tudásával zsebre tehetné a történelemoktatók többségét. A középkori hadviselésről, taktikáról, küzdőstílusokról, fegyverekről hosszú órákat képes értekezni. A legérdekesebb az, hogy nem száraz lexikális tudást ad csak át, hanem ismeri a gyakorlati oldalt is. Az összes fegyvert képes használni, ismeri hogyan viselték a vérteket, tudja miként lehet mozogni bennük. Minden fegyvert, amit a cége gyárt lelkiismeretesen ki is próbál. A Kovex-Ars a legnagyobb régi fegyvergyártó vállalkozás Európában.

      A fegyvereket és vérteket, amik megállnák a helyüket a középkor csatáiban is (középkori/ókori fegyver és harcfanatikusok a világ minden táján, nap mint nap próbára teszik őket) Csehországból a világ majd minden országába exportálnak az USA-tól Ausztráliáig. Autentikus korabeli harci eszközöket gyártanak kézi kovácsmunkával. Válság ide-oda, ma már annyi megrendelésük van, hogy jó párat kénytelenek lemondani, mert egyszerűen nem képesek legyártani annyi régi fegyvert amennyire igény lenne. 2 nagy műhelyben 20 alkalmazott gyárt mindent, a római légiósok által használt gladiustól a párbajra és hátba szúrásra teremtett reneszánsz korabeli rapírig.

      A legkeresettebbek egyértelműen a különböző kardok, per pillanat a legdivatosabbak a kelta fegyverek. Sajnos nem maradt fenn túl sok eredeti és bizonythatóan kelták által kovácsolt kard, de amit kiadnak a kezük közül annak forma és anyaghűségére garanciát adnak. Elmúltak már azok az idők amikor a modern fegyverkovácsok különböző filmek alapján gyártottak korabelinek gondolt fegyvereket hipermodern gépekkel és mai ultrakönnyű fémötvözetekből…

      Jan Jelímek jól emlékszik a kezdetekre. A középkor hadviselése és fegyverei már akkor érdekelték amikor még a kommunizmusban, egy TSZ mezőgazdasági gépszerelőjeként dolgozott, és ahol a munkaidején kívül kezdett el saját szórakoztatására és szakállára fegyvereket kovácsolni, minden szaktudás nélkül, úgy ahogy ő elképzelte a korabeli fegyvereket. Ennek megfelelően aztán az első kísérletek elég bumfordiak lettek, de már használhatóak mint kard. Elkezdett múzeumokba járni és ott találkozott szakértőkkel, akiknek a tanácsai alapján tökéletesítette a fegyverkészítési technikáját. Ezzel párhuzamosan a barátaival elkezdték gyakorolni a fegyverforgatást és a korabeli harcot reprodukálni először csak a saját szórakoztatásukra nagyjából egy évig, aztán elkezdtek bemutatókat tartani az úttörőtáborokban. Pár évvel később felfedezte őket a csehszlovák filmipar, ahol a harcosok felfedezték maguknak a korhű kosztümöket, amikkel kiegészítették a korabeli vértezetüket. Időközben a vívás kifinomultabb trükkjeit is elsajátították képességeiket professzionális szintre emelve valamint a filmes kaszkadőrüktől is ellestek jó pár trükköt.

      A csoport a 80-as években engedélyt kapott hogy (Nyugat-)Németországban felléphessenek. Ott nagyon nagy sikereket értek el a vívótudományuk bemutatóival, akkoriban a német bajvívók a középkori fesztiválokon még maximum kosztümökben vívtak és viszonylag kezdetleges technikával, így amikor bevonult a 8 cseh viador teljes vértben, remekbe szabott kardokkal pajzsokkal felszerelve, és nagyon látványos vívótechnikával egymásnak estek az akkor mindent felülmúlt. A német hagyományőrző vívók a kardokon kezdve, a láncingeken át a lemezvértekig mindent azonnal nagyon jó pénzért meg akartak venni. Itt és így kezdődött az egész üzlet. A rendszerváltás után öltött az egész teljesen legális formát amikor megalapíthatták a saját cégüket. A középkori harci bemutatókat folytatták turnézva mindenhol Európa szerte, remek kapcsolatokat alakítottak ki az érdeklődőkkel, amiket aztán a fegyverkovács üzletben kamatoztattak.

      Ma havonta csak kardból 100 darabot készítenek, természetesen nem csak hagyományőrzők a vásárlóik, egyre gyakrabban rendelnek tőlük dekorációs célokból. A cégnek van internetes boltja is, de a legtöbb terméket a hagyományőrző fesztiválokon értékesítik ahol a vásárlók ki is próbálhatják a termékeket és meggyőződhetnek a minőségről illetve a strapabíróságról. Minden egyes darab eredeti és egyedülálló az egyedi kézi kovácsolásnak köszönhetően.

      Elkészíteni ezeket a fémfegyvereket még a mai modern eszközökkel is pokoli nehéz, az éleket különösen nehéz és hosszadalmas munka kikovácsolni és megfelelően kézzel kicsiszolni. Az egész fegyverkészítési procedúra tisztességes megtanulása 2-3 évet vesz igénybe. Az új megfelelő munkaerő előteremtése komoly probléma a cégnek, 150 jelentkezőből maradt összesen 8 aki rendesen megtanulta a szakmát és hajlandó is volt dolgozni a jól fizetett, de nagyon kemény fizikai munkát igénylő, füstös és forró és időnként elképesztően hangos munkahelyen (néha 10 kovács is dolgozik egyszerre egy időben). A másik problémájuk a megfelelő alapanyag beszerzése, amióta a jó minőségi acélt adó Kladno-i gyárnak befellegzett, ma Ukrajnából vesznek acélt, de annak nincs olyan jó minősége. Annak ellenére, hogy a mai kardok nem olyan tartósak, és tompán lekerekített heggyel áruljak őket még mindig fegyverről beszélünk, Dániában például minden kard egyedi számot kap és fegyverviselési engedély kell a tartásukhoz.

      A cég a jövőben nem azt tervezi, hogy pusztán a fegyvereladásokból és bemutatókból éljen meg. Már pár éve tartanak a felújítási munkálatok egy Sumavai kastélyban közel az osztrák és a német határhoz ahol egy összeurópai hagyományőrző vívócentrumot akarnak nyitni, ahol majd előadásokat rendeznek és reményeik szerint Európa hagyományőrző vívó elitje és rajongói ott diskurálhatnak majd a szemináriumokon a tapasztalataikról. Érdeklődő a tapasztalatuk szerint biztos, hogy több mint elég lesz, hisz regisztrált bajvívóból majdnem egymillió van világszerte.

0 Tovább

Csehországban csökken a sörfogyasztás!

   A nagy sörgyárak a nagy vesztesek.

     Meglepetésre a csehek tavaly némileg visszafogták a sörfogyasztásukat, ami azért is meglepő mert a statisztikai hivatal felmérése szerint a sörfogyasztók száma - akármilyen hihetetlen is - még mindig tovább nőtt, de a vásárolt sör mennyisége csökkent összehasonlítva 2012-vel 3%al esett vissza. A 4 nagy, piacot uraló sörgyári konglomerátum hazai forgalma hasonló mértékben csökkent, amit némileg kompenzált a tény a hogy a kis és közepes méretű sörgyárak sörfőzdék eladásai nőttek.


     2013-ban a cseh háztartásoknak a 92%-a legalább egyszer vásárolt sört boltban vagy vendéglátóhelyen a cseh statisztikai hivatal (ČSÚ) közlése alapján. A vásárolt mennyiséget és a háztartásokhoz hozzárendelt népességszámot is figyelembe véve ez azt jelenti, hogy 2013-ban a csehek fejenként 134 liter sört fogyasztottak, ez 5 literes csökkenést jelent az előző évhez képest. Ezzel a csökkenéssel együtt még mindig a csehek a világelsők a sörfogyasztásban, de ha a német tartományokat külön lehetne számolni az ilyen statisztikákban, akkor ez a „produkció” a második helyre lenne elegendő Bajorország mögött.


     Mindent összevetve a sörpiac drámai változást nem élt meg tavaly, a piacvezető továbbra is nagy fölénnyel a Pilsner Urquell sörgyárcsoport kb 44%-os részesedéssel (ők gyártják az Urquellen kívül a Gambrinus, Velkopopovický Kozel, Radegast, Birell, Master, Frisco, Primus, Klasik márkákat) második helyen a Staropramen csoport áll kb 17%-os részesedéssel (márkáik a Staropramen mellett a Braník, Ostravar, Velvet, Měšťan és a Vratislav) őket követi harmadik helyen a Heineken csoport, (Heineken, Zlatopramen, Březňák, Krušovice, Starobrno, Dačický, Hostan, Louny, Fríí, Zlatý Bažant márkákkal) majd negyedik a Budvar (2 márkájuk a Budweiser Budvar és a Pardál). Ezeknek a sörpiaci óriásoknak hasonló mértékben csökkentek az eladásaik. A kisebb, helyi jellegű sörök hiába teljesítettek jobban, természetesen nem kompenzálhatták a nagyok értékesítésének a csökkenését.


     Ezek a változások a sörpiaci szakértőket nem lepték meg, ezek a változások hasonlóan alakulnak más piaci szegmenseken, nem csak a sörpiacra jellemzőek. A fogyasztók egyszerűen elkezdtek tudatosabban vásárolni és ha lehet inkább előnyben részesítik a helyi termelők portékáit, ehhez hozzá járul az is hogy lassan de biztosan fogy a kocsmákban értékesített sör mennyisége is ami szintén nem rendkívüli helyzet. Megfelel a világtrendeknek. Szépen lassan mindenhol egyre inkább tért hódit az otthoni fogyasztás. Tavaly az összes Csehországban eladott sör 57%-a áruházakban talált gazdára, szemben mondjuk 2006-al amikor még ugyanez az arány csak 47% volt a vendéglátóhelyek ellenében.


     A cseh sörtermelés viszont harmadik éve folyamatosan nő aminek a motorja természetesen az export aminek a legfőbb haszonélvezői a söripari gigászok akiket a kiviteli többlet gazdagon kompenzál a belső piac minimális csökkenéséért.

0 Tovább

Az első közvetlenül választott cseh elnök első éve

Zemanator



Január 25.-én szombaton, Miloš Zeman köztársasági elnöknek névnapja volt, 26.-án vasárnap pedig egy emlékezetes évfordulója. Kereken egy éve ő lett az első, közvetlenül választott köztársasági elnöke Csehországnak. Sok minden történt ez alatt az év alatt vegyük végig a főbb eseményeket, megéri.

Egy éve, 2013. január 26.-án a Csehországban először megrendezett közvetlen elnökválasztás második fordulójában, a szavazatok 55%-ának megszerzésével nyert Miloš Zeman. Megválasztása után szimpátiát keltő módon nyilatkozott a választók másik, rá nem szavazó 45%-os tömegéről, mondván hogy felelős és öntudatos állampolgárokként viselkedtek, elmentek szavazni és kifejezték az akaratukat, mint aktív és felelős választópolgárok. Majd arról beszélt, hogy a a társadalom alsó tízmilliójának az elnöke akar lenni. Sajnos a frissen megválasztott köztársasági elnök bemutatkozása más szempontból botladozósra sikerült… amikor meglátogatta a Cseh Televíziót apróbb nehézségei voltak a mozgáskoordinációjával, de kiharcolta hogy a szigorúan nem dohányzó intézményben rágyújthasson, egy szinte azonnal közmondásossá vált szófordulattal: „Hol a hamutartócskánk?” (Kde máme popelníček?) kérdéssel.

 

Márciusban miután elfoglalta hivatalát, az egyik legelső mozdulata az volt, hogy jogkörét maximálisan kihasználva és az addigi szokásjogot felrúgva kijelentette, hogy Lívia Klausovát, (aki az akkor éppen regnáló elnök Václav Klaus felesége, és aki aktívan támogatta Zemant az elnökválasztási kampányban) akarja Csehország pozsonyi nagykövetének, egy másik támogatóját pedig Moszkvába akarta kiküldeni szintén nagykövetként. Az akkor regnáló külügyminiszter Karel Schwarzenberg, nem mellékesen a köztársasági elnökválasztás vesztese, ezt természetesen visszautasította. Ma Lívia Klausová a Cseh Köztársaság pozsonyi nagykövete, kinevezését a legálisan választott kormány bukása utáni, Zeman által összefércelt átmeneti kormánynak köszönheti.

Április elején Zeman aláírta a Lisszaboni Szerződést az új kiegészítéssel együtt, az EU tagállamai közül legutolsóként Csehország ratifikálja, mert az előző EU szkeptikus kormányfő nem volt erre hajlandó és a szintén EU szkeptikus legerősebb kormánypárt nem is nagyon presszionálta anno ebben az ügyben. Ezzel egy időben jóváhagyta az EU zászló kitűzését a prágai várban ahol a cseh köztársasági elnök a székhelye van.

Május 10.-én jött az újabb említésre méltó némiképp balszerencsés esemény. Aznap az elnök úr, minden jel szerint "alaposan" részt vett az orosz nagykövetségen rendezett a II. Világháború lezárását ünnepelő megemlékezésen. Ezután elszántan felment a várba, ahol csatlakozott a Szent Vitus székesegyházban tartott ünnepséghez is, aminek alkalmával hosszú idő után újra a nagyközönség számára megtekinthetővé tették a cseh koronázási ékszereket, ezen esemény közben, mint másnap a köztársasági elnök szóvivőjétől megtudta a nagyvilág: az elnök úr egy "enyhe vírusos megbetegedéssel küzdött" aminek a sikerét a csatolt videón meg lehet tekinteni...

Májusban a köztársasági elnök úr még azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem volt hajlandó kinevezni egyetemi professzornak Martin C. Putna irodalomtörténészt, (amiatt hogy részt  vett a prágai gay pride-on ahol Zeman homofób munkatársát kritizáló transzparenst vitt). Végül hosszas huzavona után a kinevezést aláírta de nem volt hajlandó személyesen átadni a kinevezettnek. Sőt ezután a köztársasági elnök már egyáltalán nem akar professzorokat kinevezni, erről a jogköréről lemondott a szenátus javára, ami politika befolyása miatt nem tetszik a rektori testületnek és minden fórumon harcolni próbálnak ellene.

Júniusban, a Németországban tett hivatalos látogatása során, utolsó sajtótájékoztatóján szóba kerültek az éppen akkor újra a hírekbe került, korábban Afganisztánban elrabolt cseh nők (mellékesen a 2 Darwin-díjra méltó hölgy, aki afgán törzsi területen stoppolt nyugatias ruhában, kísérő nélkül). Az egyik német televízió szerkesztőnője kérdezett rá hogy van-e Csehországnak terve a helyzet megoldására, erre az elnök úr - feltehetően viccből - azt felelte, hogy ezt nem fogja se a Talibán se az Al-Kaida orrára kötni az újságírókon keresztül, és megkérdezte az újságírónőt, hogy nem ügynöke-e az Al-Kaidának vagy a Talibánnak. Miután nemleges választ kapott - talán szintén viccből - egy jóízű Allah Akbarral elköszönt és limuzinba szállt...

Június 25.-én a Nečas-kormány bukása után (amiről még lesz a blogon szó), Zeman elnök úr nem ír ki új választásokat, és mindennek a tetejébe nem is a parlamenti pártokat bízza meg új kormány alakításával, hanem a saját szája íze szerint összeállít egy úgynevezett szakértői - ügyvivői kormányt (ami szintén népszerű cseh betegség, lesz is erről még bejegyzés), ami természetesen a parlamentben nem kap bizalmat mégis, mint kiderült több mint 6 hónapig kormányoz.

Miután ennek az "elnöki-kormánynak" a kísérlete megbukik, Zeman Augusztus 28-án végül aláírja a parlament feloszlatásáról és az új választás kiírásáról szóló törvényeket.  A kampányban a saját gyanús finanszírozású törpepártját támogatja teljesen nyíltan óriásplakátokon, de a Zemanisták Polgárjogi Pártja csúnyán megbukott még a Kalózpárt is jobban szerepelt náluk, ezután Zeman elegánsan hátat fordít nekik, elfordul tőlük. 

A választások október 25-26.-án zajlottak nagyon hamar kirajzolódott a következő kormánykoalíció. Október 28.-án van a független Csehszlovákia megalakulásának, a Csehország által még mindig megünnepelt emléknapja, ami szintén nem múlt le botrány nélkül. A fentebb említett, az elnök és a felsőoktatás vezetői közötti konfliktus miatt, Miloš Zeman szándékosan nem hívott meg az állami ünnepre két rektort. Ennek eredményeképpen a rektori kar túlnyomó többsége lemondta a részvételt.

Ezzel párhuzamosan az őszi választásokon a várakozásokkal ellentétben alig-alig győztes szocdemek néhány politikusa titokban találkozott Miloš Zeman köztársasági elnökkel az elnök Prágán kívüli rezidenciáján. Arról egyeztetett a totálisan pártsemleges elnök úrral, hogy hogyan tudnák elérni a szocdem pártelnök megbuktatását. És egy, a puccsistáknak és Zemannak is kedvezőbb és megfelelőbb pártot és minden valószínűség szerint miniszterelnököt válasszanak, akit jobban tudtak volna befolyásolni. Ennek megfelelően másnap kezdeményezték a pártelnök visszahívását. A puccskísérlet azonban megbukott. A szervezkedő politikusok - egy bűnbánó kivétellel, aki nem sokkal később beszámolt a sajtónak a titkos találkozó részleteiről - le lettek fokozva. Bohuslav Sobotka maradt a szocdem pártelnök és ő lesz Csehország következő miniszterelnöke is.

Október végén az elnök úr otthonában elesett, állítása szerint a kutyájuk összegyűrődött szőnyegében, és az így szerzett térdsérülése miatt novemberben és december nagy részében nem tudott aktívan politizálni, lábadozott otthonában.

Január 17-én végre kinevezte Bohuslav Sobotkát miniszterelnöknek, és ma 95 nappal a rendkívüli választások után, ami abszolút rekordnak számit a Csehország történetében, valamint 23 nappal a koalíciós szerződés aláírása után végre kinevezte az új cseh kormányt.

Remélhetőleg a következő 4 éve a cseh köztársasági elnök úrnak még jobban sikerül.

Na zdravi!

0 Tovább
12
»

Csehország.

blogavatar

Érdekességek és hírek Csehországról, Csehországból.

Utolsó kommentek