Egy prágai startup Európa legnagyobb 3d nyomtatógyártója

     A nemrég még a tizenkettő egy tucat kategóriába tartozó kis cseh IT-cég a DO-IT, tavaly profilt bővített és belevágott a világszerte felfutóban lévő, most induló 3D nyomtató-bizniszbe. Az eddig a cseh műegyetem inkubátor-programjában résztvevő kis cég 2014-ben 60 millió korona (kb. 675 millió forint) értékben tervez eladásokat.

     Először az inkubátor-programban részt vevő másik cég megrendelésére próbálták ki a 3d nyomtatást. Ehhez a nyomtatót az USA-ból szerezték be, mivel a méregdrága gépet nem használták ki a saját céljaikra teljesen,elkezdték bérbe adni a szabad kapacitásukat másoknak és nagyon hamar kiderült hogy mekkora igény is van a 3D nyomtatásra. Ennek alapján és az igényeket figyelembe véve, valamint a lehetőségeiket mérlegelve elhatározták, hogy belevágnak a 3D nyomtató gyártásba. Ekkor a cégben még mindig csak hárman voltak. Elkezdtek befektetőket keresni és miután a banki ajánlatok nem voltak megfelelőek, magánbefektetőket kerestek és találtak, akik a beruházásukért és kockázatvállasukért cserébe több 10%os részesedést kaptak.

DeeOrange

     5 hónappal később - 2013 májusában - elkészült a saját 3d nyomtatójuk prototípusa, a DeeOrange. Pár hónappal később, ez a 17 kilogrammos készülék sorozatgyártásba került majd a piacra, nagyon kedvező áron. Rövid idő alatt 50 nyomtatót sikerült eladniuk elsősorban a közép-kelet-európai piacon. Időközben kifejlesztettek egy újabb, nagyobb tárgyak nyomtatását lehetővé tévő 3d nyomtatót, ám amikor el akarták indítani a gyártás rájöttek hogy gyakorlatilag kinőtték az inkubátor-telep adta lehetőségeket, ezért a költözés mellett döntöttek ahol megkezdték a DeeRed-nek elkeresztelt nyomtató sorozatgyártását is.

     Idén januártól új helyre költöztek, ahol még a jövőbeni bővítésre is van lehetőségük, mert tényleg hosszabb távra terveznek és az első visszajelzésekre alapozva, bíznak a termékeik sikerében. A növekedés természetesen más szempontból is szembeötlő jelen pillanatban. 15 embert foglalkoztatnak és további szakembereket toboroznak. Az új telephelyen el tudták indítani a második, új és lényegesen nagyobb 3D nyomtató gyártását is. A nyomtatási felület a DeeRed-nél 400x400x800 milliméter, ez jelenleg a világ második legnagyobb felületű nyomtatóját jelenti. A fő és legfontosabb különbség az amerikai legnagyobb nyomtató és a prágai cég terméke között elsősorban az árban van. Pont ugyanannyi van az árcédulára írva, de a DeeRed-nél nem dollárban hanem koronában (1USD=20 CZK). A megrendelőik többségét designerek, technikusok és építészek alkotják de szeretnék a vevőik körét e civil szféra felé is bővíteni.

     2014-re bátor, de megvalósíthatónak tűnő terveik vannak. A kisebb nyomtatóból legalább 500 darabot szeretnének eladni, a nagyobból 100-150-et. Ha ez tényleg sikerül, akkor ez kicsivel több mint 60 millió cseh korona árbevételt jelent. Hacsak egy elektrotechnikai multi nem dönt úgy hogy kifejleszt és dömpingáron piacra dob egy saját 3d nyomtatót, az elemzők szerint valóban fényes jövő előtt áll a cég. Ami még abban az esetben s mindenképpen igaz ha egy ilyen multi felvásárolná őket beillesztve a portfóliójukba, de egyelőre a saját lábukon állva terveznek sikereket elérni. Idén a teljes európai piacon való bemutatkozás után, be akarnak lépni a BRIC országok piacaira, ahol az árelőnyük komoly versenyelőnyt jelenthet. Még egy lényeges apróság. Illetve pont nem az, de valahol mégis. Ez pedig a nyomtató mérete, ami korlátozza a civil hétköznapi használatot. A nagyobb nyomtató nagyjából akkora mint egy átlagos hűtőgép...